Festa di compleanno per i 50 anni di Nutella

La Ferrero, ha festeggiato il 20 aprile in questo mese i cinquantnutella costume’anni della Nutella (dall’inglese nut, nocciola), una leccornia di crema e cioccolato dalla composizione misteriosa amata da tutti i bambini di ieri e di oggi (ne vengono prodotte 365 mila tonnellata all’anno). Tanto che, come accade per ogni griffe della moda e dei prodotti di successo, è stata imitata e contraffatta nel campo dolciario e soprattutto in quello dei gelati. L’azienda è scesa sul campo di battaglia, con un primo avvertimento, anzi, una “raccomandazione categorica” (per ora non si parla di azioni legali), diffidando i gelatai e i bar a usare il nome Nutella, un marchio ormai di fama mondiale, protetto da copyright.

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Il cantantautore Mika, 31 anni.

Il primo evento, il Gelato Festival, è stato organizzato dall’1 al 4 maggio a Firenze per consumatori e addetti ai lavori, e il week-end successivo in altre piazze, sia in Italia (Lecce, Milano, Roma, Torino, Verona, Napoli, Viareggio, Senigaglia) che all’estero (Cannes, Parigi, Barcellona, Monaco e Amsterdam). Inoltre sono previste due manifestazioni particolari, una ad Alba (dove è nata l’azienda piemontese) ed una domenica 28 maggio alle 21,00 a Napoli, la città dove la Nutella è più amata (dicono), con il concerto gratuito del cantautore Mika in piazza Plebiscito, preceduta da infinite polemiche (si farà? non si farà?) con il coinvolgimento di sindaco, responsabili dei Beni culturali e persino di Dario Franceschini. In occasione di questa festa (quindi si farà) c’è anche un concorso, che abbiamo trovato sul sito http://www.nutella.it/it/

La storia della Nutella
L’origine della Nutella è legata al cioccolato Gianduia, che contiene pasta di nocciole. nutelladayPietro Ferrero, che possedeva una pasticceria ad Alba, nel 1946 vendette il primo lotto (300 chili di “Pasta Giandujot”), per poi creare in seguito la Supercrema, conserva vegetale venduta in grandi barattoli.
Nel 1963, il figlio Michele Ferrero decise di commercializzare la Supercrema in tutta Europa, modificando la composizione e il nome: nacque così la Nutella, che nasce ufficialmente il 30 aprile 1964, con un successo istantaneo in Italia e successivamente anche nel mondo, dove il 5 febbraio di ogni anno si festeggia il World Nutella day, con dichiarazioni del tipo: “La Nutella non è una crema alla nocciola da spalmare, ma è uno stile di vita”.

La vera storia della Nutella
In occasione di questo evento pubblichiamo un testo da noi tenuto gelosamente da vent’anni nel nostro archivio, scritto probabilmente da un napoletano (e la Ferrero non ce ne voglia, ma è troppo divertente).
Once upon a time, many many many, ma’na cifra of many years ago, at the beginning of the initiation of the mond, there was the caos.
One day, God (God is the nome d’art of Dio), God, who was disoccupated, had a folgorant idea and so God created the Nutell. And God saw that the Nutell was good, very good, very very good, good ‘na cifra. The mangiation of God was long, he manges one million of barattols of Nutell sfrutting the fact that God has not a Mamm that strills if you sbaf too much Nutell… And after his mangiation, God invented the Water Closen Run, the cors in the cabinet, and some Nutell’s derivates like the red bubbons, the panz, the cellulit and ceter and ceter.

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Nanni Moretti,  pasteggia con un barattolo gigante
di Nutella, nel film “Bianca” (1984).

After di which (dopodiché) he invented Adamo ed Eva and all the Paradise and he diss to Adamo and Eva: “Now you have all the Paradis, you can do everything, very tutt: you have the permission to eat, to drink, to kiss, to scop, nothing lavor, nothing affitt, nothing concors of impiegats, nothing cod alla post, nothing IRPEF, ILOR. Only very ozious life: television, telenovels, football, moviol, process of Monday, appell of Tuesday, cassazion of Wendsday and center and ceter. You have gratis restaurants, cinemas, theaters, all the Paradise is yours: air conditioned, autonom riscaldament, moquette, parquet, tresset, bidet, omelette, eccet eccet….
There’s just one thing, remember, in tutt the Paradise just one thing absolutely prohibieted. Come, come to me in the giardin, look at this alber: this is “the Noccio” the alber of the Nutell. Only this alber of the Nutell is prohibieted, because I like the Nutell very much, very very much, much’na cifra and I want all the nutell, tutt the Nutell for me”.
During the prim temps, Adamo and Eva were yery happy, Adam said: “What a cool!” (“Cool” is not in italian “freddo”, no, what a cool means ? “Che cul”) all the Paradise is nostr!
And everyday, ognigiorn, they discovered something new. A lot of scoperts, many scoperts, many many scoperts,’na cifra di scoperts; one day the scopert of the hot water, one day the scoperts of the spaghettis, one day the cigarettes, and ceter and ceter.
But one sad day, a trist day, very very trist, trist’na cifra, Adamo and Eva feccer the scoperts of the first colazion. And after the scoperts of the cappucin, the scopert of the aranch succ, the scopert of the cornetts, they understood that something was mancat.
“Eva! -said Adam- Don’t you think that qualcos is mancant here, proprio
here, ‘ncopp this fett?”.
“Second me -Eva rispond- ncopp the fett you have to metter burr and marmelade”
“No, no Eva, you know that the marmelade schif myself; I want’ncopp this fett something very particular, very very particular, particular’na cifra: …what do you think about the Nutell?”
“No, Adam you are scording that the Signor said that’s vietat!”
“Yes, i remember, but only a little assagiation, don’t succed nothing!”
And Adam sces in the cortil where the alber of Nutell was and he pres a small barattol and spalmed the brown cream on the fett and assagged the Nutell.
Adam and Eva don’t ebber the time to exprimer the godiment that tuons and fulmins apparved in the ciel and one voice said: “Potevamo stupirv you with special effect but I’m God, not fantagod!

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“Adamo ed Eva”, di Rubens.

images“Adam, Eva, come here! I’m very incaz with you, very very incaz, incaz’na cifra!! how did you permitt to tocc the Nutell? Didn’t you remember thet it was prohibited?”
“Cazz!”, esclamed Adam “it was prohibited! Oh, sorry, God, I’m very very sorry, sorry’na cifra, God, I reallyy really was completely scordat…”
“Don’t do the fint tont, Adam, I’m God, I can see everything, very tutt, and I know that you and the woman have deliberatatment assaggiated the Nutell. So you have a big punition, a very casting for your peccat. But siccom I’m sconfinatly good, you can choose, you have two scelts:
Scelt number 1:
Nothing Nutell for ever and ever in the secols of the secols amen.
“Noo! -Eva was piangnucoling- it’s a thing very tragic, very very tragic, tragic’na cifra!”
“Aspett! -said God- don’t be frettolous, woman…
Scelt number 2:
You can take the Nutell, no problem, let’s prend, prend, but for you ti the cacciation out the Paradise, you will soffer, you will have to lavorar with the sudor of your front, you will zapp-the terr, you’ll have mal of schien and, like this don’t bastass, everytime you will mang Nutell, the malediction of the brufols, of the mal of panch, of the cacarel will be cadent you.”
“Ale’! -esclamed Adam- thank you God, tank you, we don’t interess the cacciation dal Paradise, the important is to have the Nutell!! Goodbye! Ciao Ciao!”
And so Adam and Eva were cacciated and this original peccat and this malediction cadded on lor and on lor discendents and on the discendents of the discendents.
Infact, tutt’ogg, you can veder in the pubblicity all the ragazz that per aver one fett of pan and Nutell they scalan the mountains they stay in a tend al fredd and al gel and ceter and ceter. But the final pensier of tutti noi is “It’s meglio faticar and soffrir with the Nutell piuttost che the Terrestr Paradise senz the Nutell”.

Giornalista, scrittrice, ipnologa, è considerata un'importante divulgatrice nel campo della medicina olistica, la ricerca psichica, la psicoterapia transpersonale. Ha scritto numerosi libri su questi argomenti e la sua ricerca cardine riguarda la reincarnazione attraverso l'ipnosi regressiva. Spesso ospite nei convegni come relatrice sulle tematiche che riguardano la sopravvivenza, è stata spesso in radio e in Tv e ha condotto anche trasmissioni in una Tv privata. Mailto: manuela.pompas@gmail.com